De Rode Pimpernel: Kees Mulder

Stille kracht van het verzet in Wageningen tijdens de Tweede Wereldoorlog

Kees Mulder was tijdens de Tweede Wereldoorlog onder zijn codenaam ‘De Rode Pimpernel’ een Wagenings verzetsstrijder van het eerste uur, betrokken bij diverse verzetsactiviteiten. De bescheiden Mulder opereerde graag alleen maar was als stille kracht van onschatbare waarde voor verschillende verzetsorganisaties. Hij was een spin in het web voor het faciliteren van onderduik. In zijn eigen bescheiden woning had hij zeven Joodse onderduikers ondergebracht en in het Bennekomse bos- en heidegebied verzorgde hij een groep van meer dan honderd mensen.

Onverschrokken verstopte Mulder neergestorte vliegtuigbemanningen in bezet gebied. Na het mislukken van Operatie Market Garden ondernam hij dwars door de frontlinies, met gevaar voor eigen leven, zeven boottochten over de Rijn om tientallen geallieerde militairen in veiligheid te brengen. Zijn verzetswerk werd door zowel de Britten als de Amerikanen erkend met de hoogst mogelijke onderscheidingen voor betoonde moed door burgers.

Dit boek schetst het levensverhaal van Kees Mulder tegen de achtergrond van oorlog en verzet in Wageningen, de stad die meermaals frontgebied was en zwaar beschadigd raakte, maar voor Nederland hét symbool van de bevrijding werd.

Auteur: Evertjan van Roekel
Bestel: Uitgeverij van yperenburg

Plaats een reactie