In de slagschaduw van de oorlog

Herinneringen aan een jeugd in de jaren dertig en veertig

Hoe maakte een kind op de Veluwe de crisis mee, en de Tweede Wereldoorlog die daarop volgde? Vanaf deze week is dat te lezen. Het boek ‘In de slagschaduw van de oorlog, herinneringen aan een jeugd in de jaren dertig en veertig’ van Wouter Hugo Douma is nu te koop.

Douma was 12 jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hij is geboren in Maastricht, maar verhuisde al snel naar Bennekom en vervolgens naar Wageningen. Hij maakte de dramatische evacuatie van 10 mei 1940 mee. Hij zag bombardementen, een mogelijke V1-inslag en later de geallieerde parachutisten boven de Ginkelse Heide.

In het kippenhok

In de oorlogswinter moest hij met zijn ouders en broertje vluchten naar De Glind, een dorp tussen Leusden, Scherpenzeel en Barneveld. Zij woonden daar een tijd bij een boer in het kippenhok. Toen ze terugkeerden troffen zij hun huis en hun stad in puin.

Maar Douma schreef ook over het gewone gezinsleven, de middelbare school en de gereformeerde kerk. Het leverde een mooi tijdsbeeld op van het leven op de Veluwe en in de Vallei, voor, tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog.

Na de oorlog bleef Douma in Wageningen. Hij ging er sociologie studeren en werd wetenschappelijk hoofddocent. In de jaren tachtig zat hij in het college van bestuur van Wageningen UR, toen nog de Landbouwhogeschool. Op late leeftijd blikte Douma terug op zijn jongensjaren. Wouter Hugo Douma is overleden op 22 maart 2012. Het boek is uitgegeven door zijn nabestaanden.

‘In de slagschaduw van de oorlog’ is verkrijgbaar voor 12,50 euro. Mail naar: leendertdouma@xs4all.nl onder vermelding van ‘In de slagschaduw van de oorlog’.