Kees Mulder verzetsman

Kees Mulder

Cornelis (Kees) Mulder was een veelzijdig en sociaal bewogen Wageninger. Kees werd geboren in de Nude op 1 december 1895, zijn ouders waren Dirk Mulder en Elisabeth de Kloet. Zijn bijnaam was Scheve Kees.
Zoals zoveel stadsgenoten werkte Kees als sigarenmaker bij de Schimmelpenninck sigarenfabriek.

Na de oprichting, in Wageningen, van de OD eind 1940 sloot hij zich hierbij aan.
Kees Mulder vervulde, wat later in de bezettingstijd, een zeer belangrijke rol in het verzet. Het zoeken van onderduikadressen en het verzorgen van de onderduikers was bijna een dagtaak voor hem. Onverschrokken ging hij te werk. Hij ‘verzamelde’ na de luchtlandingen in september 1944 bij Heelsum, geallieerde militairen en bracht die onder in een schuilkelder op de begraafplaats. Daarna werden ze overgebracht naar de boerderij aan de Rijn,  De Wolfswaard, meestal achter op de fiets. In zeven tochten per roeiboot werden 69 geallieerden militairen de Rijn overgezet. Kees Mulder kreeg voor zijn inzet de Engelse ‘King George Medaille’ en de Amerikaanse ‘Medal of Freedom’.

Kees Mulder overleed op zondag 1 augustus 1965 en werd op 5 augustus om 13.00 uur onder grote belangstelling begraven op de Algemene begraafplaats in Wageningen.

Wageningen herdenkt Kees Mulder met een straatnaam. Op 13 mei 1968 kreeg de Beneden-Buurt de Kees Mulderweg.

Dit straatnaambord was, na de komst van de blauwe straatnaamborden, tientallen jaren bevestigd aan de gevel van de woning Kees Mulderweg 59.


Bronnen

Archief gemeente Wageningen.
Register van geboorten.
Bevolkingsregister 7.172.
Foto; Collectie J.B Blankestijn.

 

Plaats een reactie