Hennie Slotboom-Bitter overleden

Op 24 december 2021 is Hennie Slotboom-Bitter op 73-jarige leeftijd overleden. Zij was een geweldige bron van kennis over de geschiedenis van Wageningen in de Tweede Wereldoorlog. Ze was de drijvende kracht achter de website www.wageningen1940-1945. nl. Daarop zijn veel verhalen over Wageningen tijdens de oorlog te vinden. Onder andere over de 199 burgerslachtoffers tijdens de oorlog.

Slotboom-Bitter was ook een van de initiatiefnemers van de namenwand op het monument op de Costerweg. Die is in september 2013 onthuld. Slotboom-Bitter heeft samen met Martin Brink en Gert van de Weerd bergen werk verzet om de namen en de achtergronden van deze slachtoffers te achterhalen. Slotboom-Bitter was ook actief voor de Stichting Joods Erfgoed Wageningen. Ze is gestorven tijdens de voltooiing van het nieuwe boek ‘Joods Wageningen en de Tweede Wereldoorlog’.

Met www.wageningen1940-1945.nl heeft Slotboom-Bitter een waardevolle erfenis achter gelaten. Op de site staan naast de namen en verhalen over de burger-slachtoffers ook verhalen over bombar-dementen tijdens de oorlog, de evacu-aties in 1940 en 1944, verhalen over het Wageningse verzet en de huidige monumenten in de Stad der Bevrijding. De website is daarmee een must voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van Wageningen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

(Tekst uit Stad Wageningen, 28 april 2022)

Plaats een reactie