The Holocaust Memorial Day 2017 Wageningen

Adoptieoverdracht Joods monument ´De Levenspoort´

 

Op vrijdag 27 januari – The Holocaust Memorial Day- vindt de Holocaust herdenking in Wageningen plaats bij het Joods monument ‘De Levenspoort’ aan de Walstraat.

De stichting Joods Erfgoed Wageningen, de gemeente Wageningen en de Margrietschool hebben besloten om de adoptieoverdracht van het monument door leerlingen van de Margrietschool tijdens deze herdenking te laten plaatsvinden.  De herdenking en overdracht vinden plaats om 10.00 uur bij het Joods monument aan de Walstraat.

 

De Levenspoort Joods monument

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties de bevrijdingsdatum van Auschwitz 27 januari 1945 uit tot een herdenkingsdag: The Holocaust Memorial Day. Op deze dag worden wereldwijd de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden

Gekozen is voor 27 januari omdat dit de dag is waarop in 1945 de soldaten van het Russische leger de overlevenden van het concentratiekamp Auschwitz bevrijdden.

 

Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van burgers.

In Nederland vindt op de laatste zondag van januari, sinds 1952, de Auschwitzherdenking plaats. De opzet daarvan is na de aanwijzing door de VN niet ingrijpend veranderd.