Slag om de Grebbeberg

 

Slag om de Grebbeberg

Strijd om Wageningen en Rhenen in mei 1940

 

Een uniek fotoboek ter ere van de 75-jarige herdenking van de Slag om de Grebbeberg
Het boek is een initiatief in het kader van het project 75 jaar Slag om de Grebbeberg.

 

Slag om de Grebbeberg

Het boek staat vol met niet eerder gepubliceerde foto’s van de voorbereiding, de strijd en de verwoesting van Wageningen en Rhenen. De unieke beelden vormen samen met de uitgebreide toelichting per foto een beeldverhaal dat de Slag om de Grebbeberg opnieuw tot leven doet komen. Op vrijdag 6 maart worden de eerste exemplaren van het boek overhandigd in het Stadhuis van Rhenen aan G.J.M. van Rumund en J.A. van der Pas, burgemeesters van Wageningen en Rhenen.

Slag om de Grebbeberg vertelt een beeldverhaal. De focus ligt in dit flinke boek op het fotomateriaal dat bewaard is gebleven.  Aan de hand van meer dan 330 foto’s wordt de lezer meegenomen van de mobilisatietijd naar de meidagen en de verwoesting die achterbleef, met de Nederlandse soldaten in de hoofdrol. Het contrast tussen de relaxte militairen van voor de oorlog en krijgsgevangenen in mei 1940 is groot, maar het gaat om dezelfde mannen.

In de zomer van 1939 was de oorlogsdreiging zo groot, dat de Nederlandse regering besloot het leger te mobiliseren. Vele soldaten werden ondergebracht in Wageningen, Rhenen en de omliggende dorpen om de Grebbelinie in gereedheid te brengen. Op 10 mei 1940 overschreden Duitse troepen de Nederlandse grens. Rondom de Grebbeberg werd heftig gevochten. De Nederlandse troepen hielden vier dagen stand tegen het Duitse leger.

 

Herdenking: 75 jaar Slag om de Grebbeberg