Sportmonument onthulling Naamplaat

Onthulling Naamplaat Sportmonument. Foto: Cees Beumer
Onthulling Naamplaat Sportmonument.
Foto: Cees Beumer

 

Vrijdagmiddag 1 mei 2015 werd aan de Mondriaanlaan in Wageningen de Naamplaat onthuld die is aangebracht aan het Sportmonument. Op de Naamplaat staan 17 namen vermeld van leden van Wageningse sportverenigingen die omkwamen tijdens de bezettingsjaren 1940-1945.

De onthulling werd verricht door de burgemeester van Wageningen de heer G.J.M. van Rumund, de heer H. van Rhoon, oud-bestuurslid van FC Wageningen en Bart Eulen (aanvoerder B1 van voetbalvereniging WVV Wageningen)
Bij de onthulling waren onder andere nabestaanden van de omgekomen sporters, (jeugd)leden van de sportverenigingen en omwonenden aanwezig.

Burgemeester van Rumund hield een toespraak waarin hij de symboliek van het sportmonument memoreerde: Dit sportmonument stelt een stervende man voor, die de brandende fakkel overgeeft aan de levende mens. Dat wij hier met meerdere generaties aanwezig zijn en het feit dat het monument door meerdere sportverenigingen is geadopteerd, past perfect bij deze symboliek. Daarnaast overhandigde de burgemeester het adoptieboek aan de aanvoerder van de B junioren van WVV. Het monument is via een roulatiesysteem geadopteerd door de jeugd- en junioren teams van de Wageningse sportverenigingen WVV Wageningen (voetbal), KV Wageningen (korfbal), WAVV (voetbal) en SKV (voetbal). Het eerste jaar nemen de D-pupillen van WVV de zorg voor het monument voor hun rekening.

Foto: Cees Beumer
Foto: Cees Beumer

Tijdens het voorlezen van de 17 namen werden witte rozen gelegd door de jeugdleden van WVV.

Het sportmonument is ontworpen door kunstenaar Ben Guntenaar en heeft vanaf de oorspronkelijke onthulling op 3 mei 1952 jarenlang voor het voetbalstadion op de Wageningse Berg gestaan. In 1998 is het monument verplaatst naar de Mondriaanlaan in de wijk Noordwest.

Namen Sportmonument