Onthulling Saharamonument

Saharamonument
17 september 2019

Dinsdag 17 september 2019 vond aan het Ericaplein in de wijk Hamelakkers [Sahara] de onthulling plaats van het monument ter herinnering aan de 40 dodelijke slachtoffers van het bombardement wat plaatsvond op zondag 17 september 1944.

De Stichting Herdenking Sahara was de initiatiefnemer van deze herdenking en plaatsing van een monument in de wijk.

Tijdens de herdenkingsplechtigheid werd de  muzikale omlijsting verzorgd door het koperkwintet OBK uit Bennekom, de toespraken door het bestuurslid van de stichting de heer Henk Slegten en de locoburgemeester van Wageningen mw. Lara de Brito.

De onthulling van het prachtige monument, een Zweedse zwerfkei met tekst gemaakt door de beeldhouwer Toon Rijkers, werd verricht door de locoburgemeester en een nabestaande. Daarna volgde het voorlezen van de veertig namen van de slachtoffers.

Om 11.35 uur werd het Taptoesignaal gespeeld door de trompettist van OBK de heer J. van Haren.
Om 11.37 uur gevolgd door twee minuten stilte van de aanwezigen, en wat heel bijzonder was, omlijst door het luiden van de klokken van de Johannes De Doperkerk aan de Bergstraat.

De groepen 7 en 8 van de Tarthorstschool legden als toekomstige adoptieklassen als eerste bloemen bij het monument.

Namenlijst Saharaslachtoffers

Niet meer vergeten
Carleen van den Anker

De Stichting Sahara 1944 heeft een boekje uitgegeven met de titel: ‘Niet meer vergeten’ bombardement van de Sahara, 17 september 1944, 11.37 uur. Samengesteld door mw. Carleen van den Anker.