Onthulling Naamwand Monument voor de Gevallenen

Onthulling Gedenkstenen
Onthulling Gedenkstenen

Vrijdagmiddag 20 september 2013 werden de vier Gedenkstenen, de Naamwand bij het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg  door de nabestaanden, mw. Van Dongen, mw. Christensen en de heren M. Lammers en G. van de Weerd, onthuld.

De Gedenkstenen zijn vervaardigd door steenhouwerij Buddingh uit Veenendaal en vermelden de namen van 199 burgerslachtoffers van de gemeente Wageningen uit de jaren 1940-1945.
Initiatiefnemer voor deze Naamwand is Gert van de Weerd.

De onthullingsceremonie vond plaats onder grote publieke belangstelling. Na de opening door de ceremoniemeester volgde een toespraak van burgemeester G.J.M. van Rumund.
Na de onthulling werd de taptoe geblazen en volgde, na de 1 minuut stilte, het Wilhelmus begeleid door leden van de Harmonie. De vlag werd in top gehesen door nabestaanden de heren Van Dodeweerd en Ipenburg.

Onthulling 20 september 2013

Alle 199 namen werden door de ceremoniemeester Bob Kernkamp genoemd. Na elke twintig namen werden, na tromgeroffel, twintig rozen gelegd door leerlingen van de Irene- en de Johan Frisoschool. Rode rozen voor de volwassenen en witte rozen voor de kinderslachtoffers.
Leden van de Harmonie speelden hierna toepasselijke muziek.

Het gedicht van de verzetsman en dichter Ben Sikken ‘Avond aan de rivier’ werd voorgedragen door zijn neef Ben Sikken.

Na het slotwoord van de ceremoniemeester werden bloemen gelegd door de nabestaanden en was er een drukbezochte bijeenkomst in het Stadhuis.

Aan de voorbereiding en onthulling van de Naamwand is veel dank verschuldigd aan de volgende personen:
Burgemeester van Rumund, Diederik Buddingh,Karin Takkenkamp, Margot van der Haring, Bob Kernkamp, Karianne Radstake, Lisanne Dros, Sharon Ruisch, Henk van de Beek en Arie de Koning.
Alle medewerkers van de gemeente Wageningen tijdens de ceremonie en de ontvangst in het Stadhuis.
Medewerkers van Buddingh Natuursteen Veenendaal.
Stedelijke Muziekvereniging  ‘De Harmonie’.
Dhr. Willem van Roekel en de leerlingen van de Ireneschool.
Mw. Linda van den Anker-Vonk en de leerlingen van de Johan Frisoschool.
Wageningen Universiteit  en Researchcentrum
Afd. Vastgoed en Huisvesting