Jacob Jonker

Plantenziektekundigedienst Wageningen
Foto: Gemeentearchief Wageningen

Amsterdam 22 september 1901 – Wageningen 2 februari 1945

Jacob Jonker werd geboren en was woonachtig in Amsterdam, hij was ongehuwd. Zijn ouders waren Nicolaas Jonker en Elisabeth Anna Linde.

Jacob was een gevangene van kamp Amersfoort. Op transport gesteld naar Duitsland maar door een bombardement op het station Amersfoort kon de trein niet vertrekken.

Samen met 1100 medegevangenen kwam Jacob Jonker op 26 september 1944 in Zwolle terecht, ze werden ingezet om tankgrachten te graven. Op 30 december werden de gevangenen overgebracht naar Wageningen en ondergebracht in het Laboratorium voor den Plantenziektekundigedienst aan de Oude Bennekomseweg 9 [Thans PD Geertjesweg]. Ook in Wageningen werd grondwerk verricht.

Jacob Jonker overleed in Wageningen op 2 februari 1945 en werd begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Rijksstraatweg.
De groep overgebleven gevangenen, 600 personen, marcheerden op 28 maart 1945 via Renkum, Arnhem naar Zevenaar.

Medegevangene Victor Kugler heeft vader Nicolaas Jonker in Amsterdam op de hoogte gebracht omtrent het overlijden van zijn zoon Jacob.

Nicolaas Jonker deed in Wageningen aangifte van het overlijden van zijn zoon op 10 oktober 1945.
Op 11 mei 1949 werden de stoffelijke resten van Jacob Jonker overgebracht van de Algemene Begraafplaats aan de Rijksstraatweg naar de Algemene Begraafplaats aan de Oude Diedenweg.


Bronnen

Victor Kugler
Archief Anne Frank Stichting
Wikipedia Victor Kugler
Amsterdam Stadsarchief
Wageningen gemeentearchief.