Roza Elisabeth Andriesse

Roza Elisabeth Andriesse
Roza Andriesse en Marianne

Vierlingsbeek  2 oktober 1912 – Wageningen 17 september 1944

Roza Elisabeth Andriesse woonde vanaf januari 1944, als huishoudelijke hulp en joodse onderduikster, bij de familie Leendertz aan de Hamelakkerlaan 1 in Wageningen. Door bemiddeling van Arnold Douwes was zij op dit adres terecht gekomen. Haar dochter Marianne was al eerder in Wageningen geplaatst bij Kees en Diet Plomp.
De schuilnaam van Roza Elisabeth Andriesse was Femma Muller.
Tijdens het bombardement van 17 september 1944 op de wijk Hamelakkers (Sahara) raakte Roza in de tuin aan de Hamelakkerlaan dodelijk gewond.

Roza Elisabeth Andriesse was de dochter van Elkan Andriesse en Eleonora Marianne van Oss. Roza woonde en werkte sinds 1933 in Amsterdam, ze was verpleegkundige.  In 1940 trouwde zij te Amsterdam met Israël Zwaneweber, geboren te Amsterdam op 13 maart 1917 en overleden op 12 juli 1943 te Cuijk op zijn onderduikadres aan hersenvliesontsteking.

Het leven van Roza Elisabeth Andriesse en Israël Zwaneweber staat uitvoerig beschreven in het boek
‘Bouwen en Bommen op de Wageningse Berg’ van Reinier A. R. Elders

Op 17 september 2019 werd op het Ericaplein het Saharamonument onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het bombardement van 17 september 1944 in de wijk Hamelakkers [Sahara en Diedenweg]


Bronnen

“Bouwen en Bommen op de Wageningse Berg” R. A. R. Elders.
Stadsarchief Amsterdam

Foto: Collectie mw. Aafjes