Leopold Rothschild

Auschwitz Gedenksteen
Foto:collectie M.Slotboom-Bouwman

Herne D. 21 april 1882 – Auschwitz 22 oktober 1943

Leopold en Julchen Rothschild woonden in Utrecht aan de Willem Barentszstraat 20. Het beroep van Leopold was accountant.

Tijdens de Duitse bezettingsjaren waren Leopold en Julchen sinds december 1942 ondergedoken bij Engel Poel aan de Arnhemseweg in Ede.
In maart 1943 werden ze overgebracht naar de woning van Willem Roskam aan de Haagsteeg in Wageningen.

Op 21 september 1943 was er een inval door twee politieagenten uit Den Haag in de woning van de familie Roskam. Vijf joodse onderduikers werden gearresteerd en te voet meegenomen naar het bureau van politie aan de Rijksstraatweg te Wageningen. Julchen Rotschild-Heimans werd achtergelaten wegens een verstuikte voet en zou later worden opgehaald. Zij vluchtte en belandde weer in Ede en overleefde de Duitse bezetting.

De vijf arrestanten werden de volgende dag om 8.30 uur per trein overgebracht naar de Nieuwe Parklaan 76 in Den Haag, het gespecialiseerde politiebureau van de Sicherheitsdienst in villa Windekind waarin de opsporing en het verhoor van ondergedoken Joden en hun helpers waren geconcentreerd.

Leopold Rothschild werd op 29 september 1943 geregistreerd in kamp Westerbork, hij verbleef in barak 67. Op 19 oktober 1943 werd Leopold Rotschild op transport gesteld naar Auschwitz waar hij op 22 oktober 1943 werd vermoord.


Bronnen

Herinneringscentrum kampwesterbork
Guido Abuys, conservator
Wageningen gemeentearchief
Politiedagrapporten.
Ede gemeentearchief
Lijst vermisten Rode Kruis
Utrechts Archief
Akte van overlijden 26-07-1951 nr. 1609.