Wilhelmus Wennekes

Wilhelmus Wennekes
Wilhelmus Wennekes

WIMPIE

Wageningen 11 oktober 1936 – Utrecht 23 oktober 1944

Wilhelmus (Wimpie) Wennekes was de jongste zoon van Johannes Wennekes en Francisca Maria Anna van Haaren.

Het gezin Wennekes ( 8 personen) was eind september 1944 vanuit Wageningen geëvacueerd naar Bennekom. Daar verbleven ze enkele weken. Het overvolle Bennekom werd eveneens geëvacueerd en grote groepen vluchtelingen werden doorgestuurd richting Veluwe en omgeving Zeist.

Het gezin Wennekes vertrok vanuit Bennekom met vele anderen, te voet richting Scherpenzeel en Woudenberg. Ze hielden op 21 oktober 1944, een pauze in de Dorpsstraat in Renswoude waar juist een colonne voertuigen met gewonde vluchtelingen stopte die op doorreis was naar “Geerestein” in Woudenberg. Op dat moment werd de colonne aangevallen door twee Engelse jagers.
Zeker twintig mensen werden door de granaatscherven getroffen, waarvan twee dodelijk. Wimpie die op een hek een boterham zat te eten werd door een scherf in zijn hoofd geraakt. Onmiddellijk na de aanval kwam een groep Duitse Rode Kruissoldaten, met brancards, uit kasteel Renswoude de gewonden te hulp en alle getroffenen werden naar het kasteel gebracht. Kasteel Renswoude was in gebruik als herstellingsoord voor zieke en gewonde Duitsers.
Wimpie werd zwaar gewond overgebracht naar een ziekenhuis in Utrecht waar hij, 8 jaar oud, op 23 oktober 1944 ‘s nachts om half drie overleed.

Wilhelmus Wennekes werd begraven in Scherpenzeel en op 21 juni 1945 herbegraven op de algemene begraafplaats in Wageningen.

Zijn naam staat vermeld op de Naamwand van het Monument voor de Gevallenen, hij werd tijdens de onthulling op 20 september 2013 herdacht met een witte roos.


Bronnen
Mevrouw  Zeller-Wennekes
Gemeentearchief Wageningen
Register van overlijden  17-11-1945 no. 286.
Utrechts Archief
Register van overlijden 23-10-1944 no. 2455.
Renswoude in oorlogstijd 10 mei 1940-25 april 1945,
S. Laansma