Wageningen 2 juli 1932 – Auschwitz 6 maart 1944
Henriëtte Frederika van der Woude
Wageningen 14 februari 1935 – Auschwitz 6 maart 1944
Louis Hein (Louk) en Henriette Frederika (Jettie) van der Woude waren de zoon en dochter van Alexander van der Woude en Elsiene Helena Kropveld.
Geboren en getogen Wageningse kinderen, Louk werd geboren aan de Veluviaweg en Jettie aan de Ericalaan.
De Ericalaan bevond zich in de ruim opgezette en landelijk gelegen wijk Hamelakkers.
De zomervakanties werden doorgebracht in Zandvoort, dikwijls met de familie Kropveld. Behalve in 1941 toen het gezin van der Woude de vakantie per trein doorbracht in Friesland.
In september 1938 ging Louk naar de eerste klas van de Wageningse Schoolvereniging aan de Ritzema Bosweg. Jettie zou haar broer volgen in september 1941.
Alle Wageningse scholen kregen de circulaire no. 933 van de secretaris generaal van het Departement van Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbeleid d.d. 16 augustus 1941 voor het opgeven van joodse leerlingen.
De Wageningse Schoolvereniging stuurde op 5 september 1941 de opgave van Joodse leerlingen aan het gemeentebestuur van Wageningen. De drie Joodse leerlingen werden direct van school gestuurd. Louk en Jettie van der Woude waren twee van die leerlingen. Marcel van der Horst de derde leerling.
Alexander en Elsiene van der Woude gingen hun kinderen, Louk en Jettie thuis lesgeven. Ook Marcel van der Horst was een leerling van de ‘Ericaschool’.
Op 14 februari 1942 werd de 7e verjaardag van Jettie gevierd aan de Ericalaan 6.
Het zichtbaar dragen van een Jodenster werd op 3 mei 1942 verplicht.
Ook de tiende verjaardag van Louis Hein op 2 juli 1942 werd aan de Ericalaan 6 gevierd.
Middels een brief van het Bureau afvoer Burgerbevolking betreffende evacuatie van Joden d.d. 17 november 1942 no 922 afd. A.S. aan de gemeente Wageningen blijkt dat de Joodse inwoners hun woningen moeten verlaten.
Vanuit hun woning aan de Ericalaan 6 verbleef het gezin enige tijd bij de familie Hensbroek aan de Diedenweg.
Door bemiddeling van de huisarts Dr.C.P. Burger en zijn dochter Waldien was het gezin van der Woude ruim een jaar lang in de woning van Jan Hissink Leijds aan de Hugo de Grootstraat in Utrecht ondergedoken, zij werden verraden door een buurtgenoot.
Na hun arrestatie werden Louk en Jettie met hun ouders naar Westerbork getransporteerd.
Het gezin van der Woude is op 22 februari 1944 als strafgeval in barak 67 in kamp Westerbork terecht gekomen en op 3 maart op transport gesteld naar Auschwitz.
Louk en Jettie van der Woude en hun ouders werden op 6 maart in Auschwitz vermoord.
Louis Hein van der Woude staat vermeld op de Naamwand van het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg in Wageningen. Hij werd tijdens de onthulling van de Naamwand op 20 september 2013 herdacht met een witte roos.
Bronnen
H. Langendijk
Kropveld collectie
W. Jansen.
Herinneringscentrum kamp Westerbork
Stadsarchief Amsterdam
Gemeentearchief Wageningen
Register van overlijden
A.van der Woude 1952 no. 36.
E.H. Kropveld 1951 no. 119.
L.H. van der Woude 1950 no. 103.
H.F. van der Woude 1950 no. 104.