Hendrik Jan Nieuwenhuis

Hendrik Jan NieuwenhuizenLochem 23 april 1891 – Leonberg 10 februari 1945

Hendrik Jan Nieuwenhuis vestigde zich in 1918 in Wageningen, hij was loodgieter van beroep, zijn bedrijf was gevestigd aan de Heerenstraat 47.

In 1919 trad hij in het huwelijk met Geurtje Breekveldt. In het gezin werden vier kinderen geboren.

Hendrik Jan Nieuwenhuis was lid van de O.D. in Wageningen en verschillende bijeenkomsten werden gehouden in zijn werkplaats.

Op 26 augustus 1942 werd hij op last van de Sicherheits Dienst in Arnhem opgeroepen om op het Wageningse politiebureau te verschijnen waar hij direct werd gearresteerd.  Op 27 augustus werd hij met Hendrik Dorrestijn onder bewaking van twee Wageningse politieagenten op transport gesteld, per trein, naar de strafgevangenis in Scheveningen.

In het voorjaar van 1943 verbleef Nieuwenhuis als gevangene in kamp Vught. Wanneer hij uit kamp Vught op transport werd gesteld is onbekend.

Met het transport van 12 oktober 1944 vanuit Sachsenhausen werden Hendrik Jan Nieuwenhuis en de Wageninger Gabriël Smit overgebracht naar Leonberg, in de deelstaat Baden-Wurttemberg een buitenkamp van Natzweiler.
Dit kamp was in bedrijf van april 1944 tot april 1945.
Zijn gevangennummer in Leonberg was Natzweiler 31905.

Hendrik Jan Nieuwenhuis is op 10 februari 1945 omgekomen in Leonberg. Hij werd begraven in een massagraf bij de Blosenberg in Leonberg. In 1953 werd, na identificatie, de stoffelijke resten begraven op de begraafplaats aan de Seestrasse.

Zijn naam staat vermeld op de ‘Namenwand’ voor de oude Engelbergtunnel in Leonberg en op de Naamwand van het Monument voor de Gevallenen in Wageningen.


Bronnen

Gemeentearchief  Wageningen
Register van overlijden 1958 no. 95
Gedenkstätte Leonberg