Gerrit van de Weerd

Gerrit van de Weerd Foto:collectie C.M. de Beus
Gerrit van de Weerd
Foto:collectie C.M. de Beus

GERT

Kalamazoo USA 19 maart 1916 – Wageningen 18 september 1944.

Gerrit(Gert) van de Weerd werd geboren in de Verenigde Staten van Amerika. In maart 1920 kwamen zijn ouders met twee kinderen terug naar Wageningen en gingen wonen aan de Stationsstraat.

Gert volgde lager onderwijs aan School I in de Parkstraat en vervolgonderwijs aan de Handelsdagschool in het Noorderplantsoen in Wageningen. Na zijn schoolopleiding ging hij als loodgieter werken bij zijn vader.

De dienstplicht bracht Gert bij de marine door en gedurende de mobilisatie was hij ingedeeld bij de kustwacht in Noordwijkerhout.
Na thuiskomst werd hij direct actief in het verzet.

Eind 1942 werd in Rhenen het huwelijk voltrokken tussen Gerrit van de Weerd en Catharina Maria de Beus. Zij gingen wonen aan de Hoogstraat 37a in Wageningen en al snel werden er drie Joodse onderduikers gehuisvest.

Gerrit van de Weerd sr en Jansje Mekking, de ouders van Gert woonden sinds 1934 aan de Fransche Kampweg in Bennekom. ‘Op het bos’.
Gert en Toos van de Weerd verbleven sinds 15 september 1944 ook in de woning ‘op het bos’, in verband met de razzia’s in Wageningen.
Op 17 september 1944 rond 12.00 uur begonnen de geallieerde luchtlandingen.
Later die middag arriveerden ook Jan Schiedam en Jacob Post ‘op het bos’. Voor het avondeten vertrokken de mannen om zich aan te sluiten bij de Britse troepen.
Geurt Ansink en Jan Schiedam keerden die dag niet terug.
Gert en Jacob waren ’s avonds weer terug op de Fransche Kampweg, getooid met een armband, ontvangen van de geallieerden om eventueel als krijgsgevangene aangemerkt te worden en met een stengun.
In de vroege ochtend van 18 september 1944 vertrokken Gert en Jacob bewapend vanaf de Fransche Kampweg in Bennekom.
Ze fietsten door het bos richting Wageningen en werden al in het bos ingesloten door een Duitse patrouille en na een hevig vuurgevecht gearresteerd door de Duitsers en werden opgesloten in de plantenkas van Ansink aan de Keijenbergseweg.
Maandag 18 september werden Gert van de Weerd en Jacob Post op een open vrachtwagen via de Hoogstraat de Wageningse berg opgereden en achter de watertoren gefusilleerd.

Tien jaar later werden de lichamen van Gerrit van de Weerd en Jacob Post gevonden.
De begrafenis vond plaats op 26 juni 1954 op de algemene begraafplaats Wageningen.

Gerrit van de Weerd staat vermeld op de Naamwand van het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg in Wageningen.


Bronnen
C.M. de Beus
G. van de Weerd
B.W. van de Peppel
Archief gemeente Wageningen
Register van overlijden 1951 no. 27.