Albert Johan Maria Kröger

A.J.M. Kröger
Foto: Collectie fam. Kröger

Amsterdam 1 september 1909 – Veenendaal 21 mei 1945

Albert Johan Maria Kröger was als chirurg werkzaam in het ziekenhuis ‘Ziekenzorg’ te Wageningen. In december 1943 vestigde Kröger zich met zijn vrouw Carolina Mathilde Wibaut en twee jonge kinderen  in Wageningen.
Hij was de opvolger van de op 28 oktober 1943 door de Nazi’s vermoorde arts/chirurg Jan Boes.

Al vóór de luchtlandingen van 17 september 1944 vielen er bommen op Wageningse wijk Hamelakkers (Sahara). Om alle zwaargewonden van het bombardement op de ‘Sahara’ te kunnen opvangen, stuurden de artsen de ‘lichte’ gevallen naar huis.
Tijdens de luchtlandingen van september 1944 kreeg het ziekenhuis steeds meer militaire slachtoffers ter behandeling. De eerste opvang en verzorging vond alleen in de avond en nacht plaats, omdat er dan pas gelegenheid was om de gewonden aan te voeren.

Een deel van de patiënten werd op 26 september 1944 met bakfietsen, handkarren en boerenwagens door inwoners van Veenendaal opgehaald, zij vertrokken samen in een lange colonne terug naar Veenendaal.
Daar werden ze ondergebracht in barakken aan de Dijkstraat, van het voormalig kamp van de Dienst Uitvoering Werken. In de keuken werd een operatiekamer ingericht waar de meegereisde chirurg Kröger de van alle kanten aangevoerde gewonden opereerde.
Hevige kou maakte in december 1944 het verblijf in het kamp aan de Dijkstraat in Veenendaal onverantwoord en men verhuisde het noodhospitaal naar de fabriek van D&S van Van Schuppen aan de Zandstraat.

Aan het einde van de oorlog brak er een tyfus epidemie uit in het ziekenhuis en de chirurg Kröger was één van de slachtoffers.

Albert Johan Maria Kröger overleed op 21 mei 1945 te Veenendaal om 15.00 uur. Hij werd begraven op de algemene begraafplaats De Munnikenhof in Veenendaal. Op 4 september 1945 vond de herbegrafenis plaats in Amsterdam.

Zijn naam staat vermeld op de Naamwand van het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg in Wageningen.


Bronnen

Gemeentearchief Veenendaal
Register van overlijden 1945 no. 159.
Foto: Collectie fam. Kröger
Met dank aan de heer Jan Bos
Historische vereniging Oud-Veenendaal
Gemeentearchief Wageningen
Register van overlijden 1945 no. 193
125 jaar Ziekenzorg Wageningen, uitgave stichting Pieter Pauw.
Amsterdam Stadsarchief.
Delpher.