Naamwand in wording

 

Bij Buddingh Natuursteen in Veenendaal werd afgelopen week (34) hard gewerkt aan de Naamwand die geplaatst gaat worden bij het Monument voor de Gevallenen in Wageningen.

Foto: collectie Gert van de Weerd
Foto: collectie
Gert van de Weerd

De initiatiefnemer voor deze Naamwand, Gert van de Weerd heeft met zijn familie, inclusief twee kleindochters, de in rubberfolie aangebrachte 8000 tekens met de hand eruit gepulkt en de namen zichtbaar gemaakt. De tekens waren door een computergestuurde plotter in het rubber uitgesneden.

Het bijzondere van deze werkzaamheden is dat de klein- en achterkleindochters van de verzetsman Gerrit van de Weerd aan het werken waren aan een gedenksteen waarop hun groot- en overgrootvader staat vermeld, 69 jaar na zijn tragische dood.

De zwart granieten stenen worden in het bedrijf gezandstraald.
Bij deze techniek wordt de gepolijste oppervlaktelaag van de gedenksteen, daar waar de steen niet door het rubber bedekt is, met behulp van luchtdruk en zand licht beschadigd en krijgen de inkepingen een gematteerd aanzien. Het zandstralen geeft de platen een traditioneel en statig aanzien. De letters die zo ontstaan kunnen in diverse tinten worden ingekleurd.

De Naamwand wordt op 20 september 2013 om 15.00 uur onthuld.