Liberation Route en Luisterkeien

 

De Liberation Route laat u beleven wat zich vanaf de operatie Market Garden in september 1944 en de capitulatie van het Duitse leger in mei 1945 afspeelde in Noord-Brabant, rondom Arnhem en Nijmegen en op de Veluwe. Op ruim 80 locaties in de wijde omgeving liggen veldkeien, de zogenaamde Luisterkeien. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen in de jaren 1944-1945.

In Wageningen heeft het college van B&W op 1 juni 2010 besloten om deel te nemen aan de Liberation Route, er zijn twee Luisterkeien no. 51 en 52 geplaatst.

Luisterkei no. 51
Luisterkei no. 51

De Luisterkei no. 51 is geplaatst aan de Costerweg naast het Monument voor de Gevallenen. Het thema van deze Luisterkei is Voedseltransporten Wageningen.

De kei is geplaatst langs de route waar de vrachtauto’s reden naar de overslagplaats, in de Nude op de grens met de buurgemeente Rhenen.

In de Nude, op de grens met Rhenen werd een overslagplaats voor levensmiddelen ingericht. Vanaf die plaats vonden vanaf 2 mei 1945 de voedseltransporten naar de hongerende bewoners van de steden in het westen van het land plaats. De overeenkomst voor deze transporten werd op 2 mei in de Aula van de Landbouwhogeschool te Wageningen door de geallieerden en de Duitse bezettingsmacht getekend.

De Luisterkei no. 52 is geplaatst voor het museum De Casteelse Poort aan het Bowlespark. Een nogal opmerkelijke keuze. Het thema van deze Luisterkei is capitulatie.

 ‘We hebben bewust voor deze locatie(museum De Casteelse Poort) gekozen, hotel de Wereld lag wellicht meer in de lijn der verwachting, maar we gaan ervan uit dat De Wereld al voldoende toeristen trekt’ aldus burgemeester van Rumund.

 

Voor meer informatie : zie de website Liberation Route