Leerlingen Ireneschool herdenken bominslag

Leerlingen Ireneschool herdenken bominslag Beekstraat 26 maart 1943

 

Leerlingen uit groep 7 en 8 van de Ireneschool hielden vandaag voor de 10e keer, samen met burgemeester Van Rumund, een adoptieceremonie bij de Gedenksteen in de Beekstraat. Na de ceremonie gingen de leerlingen naar de bibliotheek. Hier droeg groep 8 de zorg voor het monument over aan groep 7.

 Adoptieceremonie

Foto: Ilja van Greven
Foto: Ilja van Greven

 Na aankomst van de leerlingen stelden zij zich op rondom de Gedenksteen. De burgemeester begon met een toespraak waarin hij zei: “We staan hier om te herdenken dat in 1943, op deze plek, een bom viel. Als burgemeester sta ik hier vandaag met een dubbel gevoel. Afgelopen dinsdag ontploften dichtbij ook bommen. Vandaag hangen op veel huizen, gemeentehuizen en overheidsgebouwen de vlaggen half stok. Half stok, net als deze vlag. Uit eerbetoon aan het feit dat we stil staan bij een vreselijk drama. Een verschrikkelijke gebeurtenis, zoals ook hier in de Beekstraat in 1943. Hierbij vielen 27 slachtoffers. Jullie generatie is belangrijk, omdat wij hier in Wageningen, maar ook overal ter wereld ons realiseren dat vrijheid en vrede niet meer vanzelfsprekend zijn. Vrijheid en vrede worden bedreigd, maar voor jullie liggen er kansen. Kansen om in de toekomst bij te dragen aan vrede en een vrije samenleving die open is en die respect heeft voor iedereen. Waar je elkaar gewoon kunt aanspreken van mens tot mens, van kind tot kind. Voor ons allemaal ligt een belangrijke taak; we moeten blijven uitdragen dat liefde sterker is dan haat.”.

Het programma bestond verder uit het hijsen van de vlag, het zingen van het Wilhelmus, het oplezen van de namen van de slachtoffers, het voorlezen van zelfgeschreven gedichten en het leggen van bloemen.

Waarom oorlog?
Is het nodig voor macht of kracht

Of voor wraak of een sadistische lach?
Hoezo niet vrede?
Dan kunnen we allemaal gewoon verder met leven

Naomi groep 8

 

Foto: Ilja van Greven
Foto: Ilja van Greven

Na de herdenking liepen de leerlingen naar de bibliotheek voor de zorg overdracht van het monument. De burgemeester reikte oorkondes uit aan de leerlingen van groep 8, als dank dat zij een jaarlang de zorg voor de Gedenksteen op zich hadden genomen. Vervolgens vond de overdracht van het adoptieboek van groep 8 naar groep 7 plaats.

Scholenproject

Sinds 2007 is de Gedenksteen in de Beekstraat geadopteerd door de Ireneschool in het kader van het scholenproject ‘Adopteer een monument’. Dit is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen van groep 7 en/of 8 een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt ‘adopteren’. Kinderen leren door dit project meer over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en bijbehorende zaken.