Holocaust Memorial Day 2019

Holocaust Memorial Day en adoptieoverdracht Margrietschool.

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties de bevrijdingsdatum van Auschwitz -27 januari 1945- uit tot een herdenkingsdag:

The Holocaust Memorial Day
Op deze dag worden wereldwijd de slachtoffers herdacht van de Holocaust en andere genociden.

De Levenspoort Joods monument

Voorafgaande aan de Holocaust Memorial Day vindt in Wageningen op 25 januari 2019 bij het Joods monument ‘De Levenspoort’ om 9.30 uur de adoptieoverdracht  plaats door leerlingen van groep 7 en 8 van de Margrietschool.

Tijdens een korte ceremonie herdenken zij samen met burgemeester Van Rumund  alle Joodse medeburgers uit Wageningen en omgeving die door oorlogshandelingen de bezettings periode niet overleefden.

Het Joods monument ‘De Levenspoort’ is ter nagedachtenis aan de Joodse medeburgers uit Wageningen en omgeving die tijdens de jaren 1940-1945 door de Duitse bezetter werden gedeporteerd en vermoord.

Dit monument is in opdracht van de Stichting Joods Gedenkteken Wageningen gemaakt door de Wageningse kunstenares Yetty Elzas en bevindt zich aan de Walstraat ongeveer tegenover de plaats waar tot 10 mei 1940 de Synagoge stond.

Tijdens die onthulling werd ook een lijst met 71 namen bekendgemaakt van Joden uit Wageningen en omgeving die vervolgd en vermoord werden door de Nazi’s.
Inmiddels zijn er meer namen van slachtoffers bekend geworden.

Joodse slachtoffers worden herdacht in hun woonplaats o.a. in Ede waar op zondag 27 januari een herdenking zal plaats vinden bij het Joods monument.

Het Joods monument ‘De Levenspoort’ wordt sinds mei 2000 geadopteerd door leerlingen van de Margrietschool.