Holocaust Memorial Day 2015

 

De 102.000 Namen lezen

 

Op 27 januari 2015 is het zeventig jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Wereldwijd wordt op die dag de moord op 6 miljoen Joden herdacht.
Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van burgers.

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties de bevrijdingsdatum van Auschwitz 27 januari 1945 uit tot een herdenkingsdag:The Holocaust Memorial Day

 In Nederland vindt de Holocaust Memorial Day ieder jaar plaats op de laatste zondag in januari.

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Herinneringscentrum kamp Westerbork
Herinneringscentrum kamp Westerbork

Het aantal van 102.000 vanuit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, en Sinti en Roma is veelal een getal waarin de individuele mens is verdwenen. Daarom heeft het Herinneringscentrum Kamp Westerbork het initiatief genomen tot De 102.000 Namen Lezen. Van 22 tot en met 27 januari 2015 worden de namen voorgelezen van hen die geen eigen graf hebben. Het noemen van hun namen doet ervaren dat 102.000 niet een getal is, maar dat het 102.000 keer om een mens gaat.

Het lezen van de namen klinkt gedurende zes dagen en vijf nachten, 116 uren achtereen op de plek waar de treinen naar de vernietigingskampen vertrokken. De namen worden in alfabetische volgorde genoemd, van hen die in Nederland werden geboren, maar ook van de Joodse vluchtelingen uit met name Duitsland. Gelezen wordt steeds de voornaam, de familienaam en de leeftijd van ieder slachtoffer. Dit op basis van gegevens van de database Een Naam en Een Gezicht.