Herdenking Rumah Kita

 

 

Herdenking capitulatie Japan bij Rumah Kita

 

Op donderdag 15 augustus 2013 herdenken de bewoners van Rumah Kita samen met hun familie de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. Voor veel bewoners betekende deze datum het begin van het einde. De capitulatie luidde het begin van de onafhankelijkheidsoorlog in en velen moesten Nederlands-Indië halsoverkop verlaten. Zij verloren status, geboorteland en soms zelfs identiteit.

Rond 10.30 uur zal Marco Petzoldt, de regiomanager van Rumah Kita, de aanwezigen verwelkomen, waarna burgemeester Van Rumund namens de gemeente Wageningen enkele woorden zal spreken.

Tijdens de herdenking zal de taptoe worden geblazen, gevolgd door één minuut stilte en het zingen van twee coupletten uit het Wilhelmus. Daaropvolgend wordt de vlag gehesen door een bewoner van Rumah Kita, waarna er twee kransen worden gelegd bij het monument op het terrein van Rumah Kita; één namens de bewoners en hun familie en één namens de gemeente Wageningen.
Tot slot hebben bewoners en bezoekers de mogelijkheid om bloemen te leggen bij het monument, waarna er gezamenlijk koffie gedronken wordt in het restaurant.