Grafsteen Meijer Wolder

 

Grafsteen Meijer Wolder Foto: collectie Marijke van der Giessen
Grafsteen Meijer Wolder
Foto: collectie
Marijke van der Giessen

In aanwezigheid van de burgemeester van Wageningen G.J.M. van Rumund,  de opperrabbijn van het Interprovinciaal Opperrabbinaat (IPOR) Binyomin Jacobs, het voltallige bestuur van de stichting Joods Erfgoed Wageningen en de familie Roskam werd op 22 april 2015 de grafsteen onthuld van Meijer Wolder op de Nieuwe Israëlitische begraafplaats te Wageningen.

Meijer Wolder was woonachtig in Amsterdam en reiziger in tabak. In oktober 1942 werd hij met behulp van de verzetsgroep Westland ondergebracht (onderduik) bij Willem Roskam aan de Haagsteeg 5 in Wageningen.

Op 14 februari 1943 pleegde Meijer Wolder zelfmoord in de woning van zijn gastgezin. Een rustige zachtaardige man die het leven niet meer aankon en daardoor het gezin Roskam in ernstige moeilijkheden bracht. Diezelfde avond werd hij door leden van de verzetsgroep Westland begraven achter de sigarenfabriek van Baars in de Nude.

Op 23 februari 1946 werd Meijer Wolder herbegraven (graf no. 41) op de Nieuwe Israëlitische begraafplaats te Wageningen.

Bronnen:
Gemeentearchief Wageningen
Gemeentearchief Amsterdam
Foto: Marijke van der Giessen