GETEKEND

 

Wageningse studenten in de Tweede Wereldoorlog

 

Foto: Saris & den Engelsman

GETEKEND is een groots, multimediaal theaterspektakel dat onderdeel is van de 100 years WUR viering en op 6 mei 2018 voor 700 man publiek in première zal gaan in theater de Junushoff in Wageningen. Negen studenten en twee medewerkers van de WUR spelen zij aan zij met vier professionele acteurs, bekend van toneel, film en tv. Samen brengen zij de lokale geschiedenis van de WUR tijdens de Tweede Wereldoorlog weer tot leven.

GETEKEND gaat over een groep bevriende studenten in Wageningen die in 1943 wordt geconfronteerd met de loyaliteitsverklaring: wie door wil studeren moet zich eerst loyaal verklaren aan de Duitsers. Wie dat niet doet wordt naar Duitsland gestuurd voor de Arbeitseinsatz en riskeert maatregelen tegen de ouders. Elke student moet een heftige keuze maken: tekenen of weigeren. Mag je tekenen als je toch al bijna bent afgestudeerd of ben je dan net zo goed een verrader? Wat doe je als je beste vriend per se wilt weigeren, terwijl jij eigenlijk wilt tekenen? Is vaderlandsliefde belangrijker dan je relatie? De vriendengroep valt langzaam uit elkaar als iedereen zijn eigen weg probeert te vinden uit dit morele dilemma.

Geïnspireerd op het boek Loyaliteit in Verdrukking van historicus Onno Sinke en mede gebaseerd op interviews met de mensen die er toen bij waren, neemt GETEKEND het publiek mee terug de oorlog in. Het toneelstuk laat zien hoe de studenten met elkaar omgaan in het geweld van de morele dilemma’s en daarin trouw proberen te blijven aan hun idealen en elkaar. Begeleid door een Big Band brengt GETEKEND de geschiedenis van het studentenverzet in Wageningen  opnieuw tot leven, in de stad waar het allemaal heeft plaatsgevonden. We zien dat de vraagstukken van toen ook nu, 75 jaar later, nog altijd actueel zijn.

 

Voor meer informatie: getekendwageningen.nl