De Vrijheid Omarmt

 

Adoptieoverdracht 6 april 2016 Johan Frisoschool

 

Op 6 april 2016 vond de adoptieoverdracht plaats van groep 8 naar groep 7 door leerlingen van de Johan Frisoschool.

Foto: Linda Selman
Foto: Linda Selman

Deze adoptieoverdracht vond plaats bij het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg in aanwezigheid van burgemeester Van Rumund, begeleidende leerkrachten en andere belangstellenden.
Namens de school werd de overdracht geleid door de voortreffelijke ceremoniemeester mw. Linda van den Anker.
Het thema was dit jaar ‘De Vrijheid Omarmt’

De leerlingen herdachten bij het monument de Wageningse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het programma startte met een toespraak van Rudi Hemmen, directeur van de school. Daarna werden gedichten voorgedragen en hielpen leerlingen met het hijsen van de vlag terwijl het Wilhelmus werd gezongen.

Burgemeester Van Rumund hield een toespraak waarin hij benadrukte;

We staan hier om te herdenken. Het herdenken en omarmen van Wageningse slachtoffers. Inwoners uit ónze Stad der Bevrijding. Zij kregen door de gedenkplaten op het monument  allen een naam en zijn hierdoor geen nummers meer. Wij kennen het belang van Vrede, Vrijheid en Veiligheid. Op jullie leeftijd zo vanzelfsprekend. Voor kinderen in bijvoorbeeld Syrië is dit helemaal niet vanzelfsprekend. Zij leven voortdurend in angst en vluchten niet zomaar.
* Ook hier in Wageningen worden wij met deze angst geconfronteerd: de Wageningse Tri die samen met zijn ouders met uitzetting wordt bedreigd. Hun toekomst is momenteel onzeker. Wat gebeurt er als zij terug moeten naar Vietnam? Jongens en meisjes we moeten blijven uitdragen hoe belangrijk een vrije en veilige samenleving is”.

Met het leggen van een bloemstuk en het maken van een groepsfoto werd het buitengedeelte afgesloten.

Johan Frisoschool
Johan Frisoschool

In Hotel de Wereld volgde nog een korte bijeenkomst waarbij de burgemeester oorkondes en fakkels uitreikte aan de leerlingen uit groep 8 en werd het monument symbolisch overgedragen aan groep 7. Tevens werd de wens uitgesproken dat de leerlingen van de Johan Frisoschool ook dit jaar weer present zullen zijn tijdens De Stille Tocht op 4 mei. Ter afsluiting beantwoordde Henk van de Beek, voormalig marineofficier, vragen van de leerlingen.

De adopties worden – namens de gemeente Wageningen – georganiseerd door mw. K.R. Takkenkamp .

 

*Burgemeester van Rumund twittert op 7 april 2016 om 16.58 u Tri Pham en zijn ouders mogen blijven!