De Levenspoort adoptieoverdracht

 

Vrijdag 27 januari 2017, op de Internationale Holocaustdag, vond in Wageningen de jaarlijkse adoptieoverdracht plaats van het Joods monument ‘De Levenspoort’. Leerlingen van groep 7 en 8 van de Margrietschool waren samen met burgemeester Van Rumund, wethouder mw. Lara de Brito en bestuursleden van de Stichting Joods Erfgoed naar het monument aan de Walstraat gekomen. Tijdens een korte ceremonie herdachten ze de Joodse medeburgers uit Wageningen en omgeving die tijdens de jaren 1940-1945 door de Duitse bezetter werden gedeporteerd en vermoord.

Sinds de onthulling op 4 mei 2000 ‘zorgen’ de leerlingen voor het monument en wordt jaarlijks een korte ceremonie gehouden om de zorg over te dragen van groep 8 naar groep 7. Bij het monument hielden burgemeester Van Rumund en de heer Jaap Meijer van de Stichting Joods Erfgoed Wageningen een toespraak. Beiden benadrukten dat deze inktzwarte bladzijde uit de geschiedenis nooit vergeten mag worden en hoe de kracht van persoonlijke verhalen hieraan bijdraagt. Dat juist deze persoonlijke verhalen ons raken, omdat we ons erin kunnen herkennen en verplaatsen.

De leerlingen hadden op school gedichten, verhaaltjes of een rap gemaakt waarvan een aantal bij het monument werden voorgedragen. Na een minuut stilte werd het Wilhelmus gezongen en hielpen twee leerlingen bij het hijsen van de vlag. Tot slot legden de leerlingen herinneringssteentjes bij het monument. Dit eeuwenoude gebruik is een eerbetoon aan de overledenen en houdt de herinnering aan alle dierbaren levend.

Foto: Emile de Jonge
27 januari 2017

Voorafgaand aan het tweede deel van het programma in Hotel de Wereld maakten de leerlingen een korte tussenstop bij de Regionale Israëlitische begraafplaats –Oude Joodse begraafplaats- aan het Kerkhofpad. In de capitulatiezaal van Hotel de Wereld droegen de leerlingen van groep 8 de zorg voor ‘hun’ monument symbolisch over aan de leerlingen van groep 7. De burgemeester deelde oorkondes uit aan groep 8 omdat zij een jaar lang voor het monument hadden gezorgd.