De Leeuwerenk Wageningen

Herdenking en adoptie geallieerde graven  18 september 2019

Begraafplaats Leeuwerenk geallieerde graven.
18 september 2019

Op woensdag 18 september 2019 kwamen de leerlingen van groep 7 en 8 van de G.J. van den Brinkschool naar begraafplaats de Leeuwerenk voor de adoptieoverdracht van de geallieerde graven.

Ze werden welkom geheten door de consul van de Oorlogsgravenstichting voor de gemeente Wageningen mw. J. Bransen-Ligtenberg, zij sprak de leerlingen toe over VRIJHEID.
Burgemeester G.J.M. van Rumund sprak over de soldaten uit een ander land die voor onze VRIJHEID vochten en sneuvelden en waarom wij hen nog altijd herdenken. Daarna waren de leerlingen van groep 8 aan de beurt met hun gedichten.

Ter nagedachtenis aan de gesneuvelde militairen werd een minuut stilte gehouden, gevolgd door het volkslied van het Verenigd Koninkrijk, God Save the Queen en het Wilhelmus.

In de aula van de begraafplaats werd de ceremonie daarna voortgezet en kregen de leerlingen van groep 8 van burgemeester Van Rumund een oorkonde en een vrijheidsspeldje en werd de adoptie overgedragen aan groep 7. Deze overdracht gebeurde door het overhandigen van een foto van Mark Borland.

Tijdens de aanvoer van de luchtlandingstroepen op 18 september 1944, werd een C-47 getroffen door Duits afweergeschut en stortte brandend neer in een weiland bij de boerderij van Vermeer aan de Rijnsteeg in Wageningen. Negen inzittenden werden gedood, zeventien parachutisten overleefden en werden door verzetsmensen in veiligheid gebracht. Op de begraafplaats bevinden zich zeven graven van deze militairen.

De zeven militairen Frank Housham (33 jaar), Edward Leonard James (18 jaar), Cecil Frank Arthur Page (20 jaar), George Bell (24 jaar), Mark Borland (29 jaar), James William Barlow(24) en George Edward Morris (29)  kwamen hierbij om het leven.

Op 31 mei 1945 werd het lichaam van Frederick Stephenson (28) in de Rijn bij Wageningen gevonden. Vermoedelijk is deze parachutist bij het terugtrekken over de Rijn te water geraakt en verdronken. Hij werd naast de zeven anderen begraven.