Boeslaan

 

Op 28 oktober 1943 werd dr. Jan Boes geneesheer-directeur van het Wageningse ziekenhuis Ziekenzorg en verzetsman in opdracht van de Sicherheitsdienst [SD] bij zijn woning vermoord.

De Berglaan in de wijk Hamelakkers [Sahara] werd per 26 januari 1946 veranderd in Dr. Boeslaan. In 1976 werd de Dr. Boeslaan gewijzigd in Boeslaan.

De gemeente Wageningen heeft in 2011 besloten – na herhaalde verzoeken – om verwijzingen te maken op de straatnaamborden van vernoemde personen.

Straatnaambord Boeslaan
Straatnaambord Boeslaan

Boeslaan blijft Boeslaan met een extra vermelding:

J Boes (1893-1943) Arts, Verzetsman

Op 18 juni 1987 werd in het Pieter Pauw Ziekenhuis een naambord onthuld. Het was het oude straatnaambord  van de Dr. Boeslaan, dat vanaf deze datum de gang naar het operatiecomplex aanduidde. Ter gelegenheid van deze onthulling had dr. R.A.R. Elders, chirurg in het Pieter Pauw ziekenhuis, een boekje samengesteld met historische gegevens over dokter Boes en over de oprichter van het ziekenhuis, Pieter Pauw.
Het straatnaambord werd geplaatst tegenover een reliëf van dokter Boes. Eerder was dit reliëf te zien in de bezoekershal van ziekenhuis Ziekenzorg aan de Rijksstraatweg. Het was vervaardigd door de heer Sikken en werd bekostigd uit gelden van een comité onder voorzitterschap van Ir. A.P. Kole voor de verbouwing in 1957. Op 14 januari 1958 werd dit reliëf officieel aangeboden.

Het reliëf en het oude naambord zijn helaas verdwenen.