Adoptie geallieerde graven Wageningen

 

Op deze zeer warme donderdagmiddag van 15 september 2016 kwamen de leerlingen van groep 7 en 8 van de G.J. van den Brinkschool naar de begraafplaats de Leeuwerenk voor de adoptieoverdracht van de geallieerde graven.

Leerlingen G.J. van den Brinkschool. Leeuwerenk Wageningen
Leerlingen G.J. van den Brinkschool.
Leeuwerenk Wageningen

Ze werden welkom geheten door de locoburgemeester van Wageningen mw. Lara de Brito en de consul van de oorlogsgravenstichting de heer Jan Verwoert.

Na een minuut stilte werden door de leerlingen veel prachtige zelfgemaakte  gedichten voorgedragen.

In de aula van de begraafplaats werd de ceremonie daarna voortgezet en kregen de leerlingen van mw. de Brito een oorkonde en een vrijheidsspeldje.

 

 

 

 

 

 

Tijdens de aanvoer van de luchtlandingstroepen op 18 september 1944, werd een C-47 getroffen door Duits afweergeschut en stortte brandend neer in een weiland bij de boerderij van Vermeer aan de Rijnsteeg in Wageningen. Negen inzittenden werden gedood, zeventien parachutisten overleefden en werden door verzetsmensen in veiligheid gebracht. Op de begraafplaats bevinden zich zeven graven van deze militairen.

Geallieerde graven Leeuwerenk Wageningen
Geallieerde graven Leeuwerenk Wageningen

De zeven militairen zijn Frank Housham (33 jaar), Edward Leonard James (18 jaar), Cecil Frank Arthur Page (20 jaar), George Bell (24 jaar), Mark Borland (29 jaar), James William Barlow(24) zij overleden op 18 september 1944 en George Edward Morris (29)  hij overleed op 23 september 1944 in het Wageningse ziekenhuis.

Op 31 mei 1945 werd het lichaam van Frederick Stephenson (28) in de Rijn bij Wageningen gevonden. Vermoedelijk is deze parachutist, in september 1944, bij het terugtrekken over de Rijn te water geraakt en verdronken. Hij werd naast de zeven anderen begraven.