Rotterdam 13 mei 1919 – Auschwitz 12 oktober 1942
Rebecca Wolff
Den Haag 16 januari 1921 – Auschwitz 12 oktober 1942
Hermann Sprecher werd in 1919 geboren in Rotterdam, maar was woonachtig in Den Haag voordat hij in 1937 naar Wageningen vertrok waar hij aan de Landbouwhogeschool Nederlands Landbouw ging studeren. In augustus 1941 woonde hij aan de Wilhelminaweg 2 bij M.W. Polak.
De ouders van Hermann, Majer Ascher (Max) Sprecher, bioscoopdirecteur en geboren op 13 februari 1894 te Przemsyl en Rijfke Jaworower, geboren op 23 januari 1897 te Podwoloczyska, Polen vestigden zich tijdens de 1e wereldoorlog in Rotterdam.
Max Sprecher was o.a. directeur van het Ooster Theater en Parisien in Rotterdam. Het gezin verhuisde naar België waar Max Sprecher in Antwerpen het theater “Odeon’ en in Brussel ‘High Life” opende.
Na het verblijf in Brussel en Antwerpen vestigde het echtpaar Sprecher met hun twee zonen zich in juni 1931 in Den Haag.
Majer Ascher Sprecher werd op 16 januari 1939 genaturaliseerd.
In de zomer van 1942 vertrok het gezin Sprecher en Rebecca Wolff naar Antwerpen, waar Hermann Sprecher en Rebecca Wolff trouwden. Rebecca was de dochter van Eduard Wolff en Rachel Cohen.
De familie Sprecher wilde naar Zwitserland vluchten, maar werd op het station van Brussel gearresteerd.
In augustus en september 1942 waren er meerdere grote razzia’s op joden in Brussel en Antwerpen. De opgepakte joden werden overgebracht naar het Sammellager Mechelen, de Dossin kazerne die in allerhaast in 1942 werd ingericht als kamp. Van daaruit gingen in totaal 28 transporten naar Auschwitz, waarvan de meesten in 1942.
Hermann Sprecher, zijn vrouw Rebecca Wolff en zijn ouders Majer Ascher Sprecher en Rijfke Jaworower werden met transport XII van Mechelen naar Auschwitz vervoerd waar ze op 12 oktober 1942 aankwamen en vermoord werden.
Hermann Sprecher staat vermeld op de Gedenksteen in de aula van de Wageningen universiteit en op de Naamwand van het Monument voor de Gevallenen.
Bronnen
Archief gemeente Wageningen
Digitaal Portaal Rotterdam/Den Haag bevolkingsregister
Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland
Joods museum van Deportatie en Verzet
Gevestigd in de toenmalige Mechelse Dossin kazerne