Baarn 14 december 1916 – Renkum 19 september 1944
Reinder Nachtegaal was afkomstig uit Dieren en woonachtig in Wageningen, hij was chauffeur van beroep. Na zijn huwelijk, op 30 april 1943 met Mechelina Landman, vestigde het echtpaar zich op het adres Vanenburgstraat 9, in de zwaar getroffen wijk het Roode Dorp waar op 26 maart 1943 een verwoestende bom viel.
Reinder Nachtegaal werd gearresteerd door de Duitsers en opgesloten in de Koepelgevangenis te Arnhem.
Op 19 september 1944 werden alle gevangenen door de directeur uit hun cellen gehaald. De gevangenis lag onder artillerievuur.
Een groep van vijftig gevangenen slaagde erin om via de Klingelbeekseweg en het station Oosterbeek-Laag, het centrum van Oosterbeek te bereiken. Reinder Nachtegaal kwam nabij de Klingelbeekseweg in het strijdgewoel om het leven en werd ter plekke begraven. De rest van de groep werd door een Britse commandopost bij de kerk aan de Benedendorpweg tegengehouden en gearresteerd. De groep werd ondergebracht in een school en later overgezet naar De Betuwe.
In 1945 werd Reinder naamloos begraven in het verzamelgraf op de algemene begraafplaats in Oosterbeek
Op 30 november 1946 deed Albertus Verplak aangifte van overlijden van Reinder Nachtegaal op 19 september 1944 om 16.00 uur.
In oktober 2011 gaf de gemeente Renkum Defensie toestemming voor de opgraving van zeven naamloze burgerslachtoffers in het verzamelgraf op de algemene begraafplaats in Oosterbeek voor identificatieonderzoek. Historisch onderzoek door de BIDKL had eerder uitgewezen dat Nachtegaal en ook C.J. Wierstra zich zeer waarschijnlijk onder de onbekenden bevonden.
De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht [BIDKL] identificeerde twee mannelijke slachtoffers. Reinder Nachtegaal uit Wageningen en Cornelis Johannes Wierstra, afkomstig uit Den Haag en tijdelijk woonachtig te Oosterbeek. Ze kwamen om tijdens en na de geallieerde luchtlandingen in september 1944 bij Arnhem. Na de bevrijding in mei 1945 werden ze naamloos in Oosterbeek begraven. De BIDKL hoopt nog meer onbekende slachtoffers uit het verzamelgraf te identificeren.
Woensdagmiddag 30 september 2015 werden de stoffelijke resten van Reinder Nachtegaal en Cornelis Johannes Wierstra herbegraven op de algemene begraafplaats in Oosterbeek. Dit gebeurde tijdens een besloten ceremonie in het bijzijn van nabestaanden en burgemeester Jean Paul Gebben van Renkum.
Reinder Nachtegaal staat vermeld op de Naamwand van het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg in Wageningen.
Bronnen
A.M. van Gent/Marketgarden.com
Gelders Archief G. Maassen
Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht –BIDKL-
Gemeente Renkum
Gemeentearchief Wageningen
Register van overlijden 1946 no. 198.
‘Blik omhoog’ Cor Janse