Karel Roelof Verschuur

Karel Roelof Verschuur
Karel Roelof Verschuur

CAREL

Wageningen 15 april 1919 – Bloemendaal 6 juni 1944

Karel Roelof Verschuur was de zoon van Roelof Verschuur en Theodora Elisabeth Vollmer, hij was een verdienstelijk kunstschilder onder de naam Carel Verschuur.

Carel Verschuur woonde en werkte in Den Haag en Velsen en kwam in juni 1940 weer in Wageningen wonen, hij was aanvankelijk actief in de OD.

Carel hield zich ondermeer bezig, o.a. samen met zijn vader Roelof Verschuur, in het zoeken van onderduikplaatsen met name in die periode voor Joodse onderduikers. Hij was betrokken bij de verzetsgroep Westland-van de Weerd.

Samen met Willem Westland was Carel betrokken bij de aanslag op de NSB politiecommissaris Versteeg in Wageningen op 9 maart 1943.
Na deze mislukte aanslag was Carel ondermeer ondergedoken in Doesburg. Hij verrichtte zowel in Wageningen als in de Achterhoek koeriersdiensten, spioneerde en verstrekte inlichtingen, plaatste en verzorgde onderduikers en legde contact op distributiekantoren ter voorbereiding van overvallen.
Toen het in de Achterhoek te gevaarlijk werd voor hem dook hij onder bij familie in Utrecht.

In een poging per trein naar Frankrijk te ontkomen werd hij gearresteerd op het station van ’s-Hertogenbosch op 22 april 1944.

Op 7 juni 1944 maakte de Höhere SS- und Polizeiführer Nordwest bekend dat het Polizeistandgericht ’s-Hertogenbosch 22 doodvonnissen had uitgesproken. Karel Roelof Verschuur werd samen met de Wageningers Willem en Jacobus Westland ter dood veroordeeld. De vonnissen waren op 6 juni 1944  voltrokken.

Karel Roelof Verschuur werd gefusilleerd in de Kennemer duinen bij Bloemendaal en werd begraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal

Zijn naam staat vermeld op de Naamwand van het Monument voor de Gevallenen in Wageningen.


Bronnen
J. Eeftink NMKVught
Gemeentearchief Wageningen
Register van overlijden 5 juli 1944 no. 135.
Eerebegraafplaats Bloemendaal
Oorlogsgravenstichting, slachtofferregister