Harderwijk 6 september 1921 – Wageningen 18 september 1944
Jacob Post was de zoon van Johannes Post en Jacoba Schaftenaar.
Hij werd geboren in Harderwijk en groeide op in Wageningen. Jacob vertrok op 2 mei 1939 naar Den Helder, Marine Kazerne Buitenhaven.
Weer terug in Wageningen vertrok Jacob op 7 oktober 1941 naar Maastricht, hij was werkzaam bij de Nederlandse Spoorwegen.
In 1944 woonde hij in Kamerik. Jacob was verloofd met W.D. van Leeuwen.
Jacob Post kwam enkele dagen voor 17 september samen met Jan Schiedam naar Bennekom, zij verbleven in de schuilplaats op de begraafplaats in Wageningen.
Op 17 september 1944 om 13.00 uur begonnen de geallieerde luchtlandingen.
In de loop van de middag arriveerden Jan Schiedam en Jacob Post vanuit hun schuilplaats op de begraafplaats, aan de Fransche Kampweg bij de woning van Gerrit van de Weerd sr. Voor het avondeten vertrokken de vier mannen om zich aan te sluiten bij de luchtlandingstroepen.
Geurt en Jan keerden die avond niet terug. Jacob en Gert waren later die avond weer terug getooid met een stengun en een armband van de BS, ontvangen van de Engelsen om bij eventuele gevangenneming aangemerkt te worden als krijgsgevangene.
In de vroege ochtend van 18 september 1944 vertrokken Gert en Jacob bewapend vanaf de Fransche Kampweg in Bennekom. Ze fietsten door het bos richting Wageningen en werden al in het bos ingesloten door een Duitse patrouille en na een hevig vuurgevecht gearresteerd door de Duitsers en werden opgesloten in de plantenkas van Ansink aan de Keijenbergseweg.
Later die dag werden Jacob Post en Gert van de Weerd op een open vrachtwagen via de Hoogstraat de Wageningse Berg opgereden en achter de watertoren gefusilleerd.
Tien jaar later werden de lichamen van Jacob Post en Gerrit van de Weerd gevonden.
De begrafenis vond plaats op 26 juni 1954 op de algemene begraafplaats Wageningen.
Jacob werd begraven bij zijn vader Johannes Post.
De stoffelijke resten van vader en zoon Post werden in 1976 overgebracht naar her Ereveld Loenen.
Jacob Post staat vermeld op de Naamwand van het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg in Wageningen.
Bronnen
Gemeentearchief Wageningen
Register van overlijden 1954 no. 137.
Utrechts Archief
Register van overlijden Kamerik 1951 no.7.