Den Haag 12 mei 1909 – Sobibor 4 juni 1943
Amsterdam 23 juli 1912 – Sobibor 4 juni 1943
Boas Roffesa werd op 12 mei 1909 in Den Haag geboren.
Hij was de derde zoon van Alexander Roffesa en Rachel Noort. Het gezin woonde in 1909 aan de Hobbemastraat, vader Alexander was koopman in galanterieën.
Boas volgde zijn schoolopleiding in Den Haag en in oktober 1930 verhuisde hij als leerling instrumentmaker naar Leiden en vervolgde zijn opleiding aan de Leidse Instrumentmakerschool.
Na zijn opleiding verhuisde Boas in 1934 naar Amsterdam en in juli 1936 naar Wageningen. Hij woonde in pension aan de Lawickse Allee 41. Mogelijk werkte Boas als instrumentmaker bij de Stichting Nederlandsch Scheepsbouwkundig Proefstation.
Op 12 januari 1938 werd te Amsterdam het huwelijk voltrokken tussen Anna Blom en Boas Roffesa. Op 17 januari 1938 werd de woning aan de Gravinnestraat 2 betrokken.
In november 1940 kregen Boas en Anna er een huisgenoot bij, de student
Bernhard van Gelder.
Tijdens de Wageningse periode ontwikkelde zich een warme vriendschap tussen Boas en Anna en de buurtgenoten Jos en Nel van Nellestijn-de Vries. Na het vertrek van Boas en Anna, in februari 1942, naar de Geldersekade 84 II in Amsterdam, bleef het contact met Jos en Nel Nellestijn.
Boas en Anna werden tijdens een razzia in mei 1943 opgepakt en doorgezonden naar kamp Westerbork waar zij op 26 mei werden geregistreerd. Op 1 juni werden Boas en Anna, samen met 3004 lotgenoten, op transport gesteld naar het vernietigingskamp Sobibor.
Op 4 juni 1943 werden Boas Roffesa en Anna Blom in Sobibor vermoord.
De trein die Boas en Anna en vele lotgenoten van Amsterdam naar Westerbork bracht stopte op station Amersfoort. Nel de Vries wist dat Boas en Anna opgepakt waren en zag kans om op station Amersfoort afscheid te nemen.
Boas Roffesa was een neef van de goochelaar Ben Ali Libi.(Michel Velleman)
Boas Roffesa en Anna Blom staan vermeld op de Naamwand van het Monument voor de Gevallenen in Wageningen.
De stichting Joods Erfgoed Wageningen en omstreken heeft ter nagedachtenis aan Boas Roffesa een HerinneringsSteen gelegd bij zijn voormalig woonhuis aan de Gravinnestraat.
Bronnen
Hanneke Driever
Stadsarchief Amsterdam
Gemeentearchief Wageningen
Herinneringscentrum kamp Westerbork